Kako da prepoznate bezbedan URL: Saveti za sigurno surfovanje

Često dobijamo sumnjive e-mailove sa zanimljivim naslovima i obećavajućim linkovima. No, pre nego što kliknete na bilo koji URL, važno je naučiti kako da procenite bezbednost web adrese.

Poslednje ažuriranje

2. novembar 2023.

Podeli

Email link click

„Kliknite za najbržu dijetu!“, „Samo jedan klik do brze zarade!“, ili čak „Nasledili ste ogromnu sumu!“– zvuči poznato, zar ne? Čini se da skoro svaki dan dobijamo iste ili slične e-mailove, koji nas navode da kliknemo na određeni link, nakon čega ćemo navodno dobiti pristup nekom ekskluzivnom i korisnom sadržaju.

Međutim, linkovi koji nisu bezbedni mogu da instaliraju malvere (maliciozni softver) na vašem uređaju, ili da vas preusmere na lažne web adrese, čime se svi vaši lični podaci i sadržaji izlažu opasnosti. Dakle, kako da znate da li je i kada je URL bezbedan da se na njega klikne? I šta je zapravo URL?

URL (uniformni lokator resursa ILI Uniform Resource Locator) predstavlja jedinstveni identifikator koji se koristi za lociranje resursa na internetu, a odnosi se na web adrese.

Ukoliko ste dobili link koji je neočekivan, odnosno koji niste tražili, najsigurnije je da pretpostavite ono najgore – čak iako znate, ili mislite da znate, pošiljaoca. Dakle, ako niste potpuno uvereni da je link bezbedan, nemojte kliknuti na njega!

Ukoliko se pak dvoumite, u nastavku vam otkrivamo neke brze trikove pomoću kojih možete bolje da procenite bezbednost URL-a.

 

Proverite domen

Obratite pažnju na naziv domena (npr. imedomena.com) kako biste se uverili da je ispravno napisano i da izgleda legitimno. Budite posebno oprezni sa domenima koji koriste pogrešno napisano ime nekog poznatog web sajta. Takve nedoslednosti mogu obuhvatati različite varijacije tog imena, skraćeni URL, višak slova, neobične kombinacije slova i simbola, i tome slično.

 

Proverite HTTPS

Obavezno proverite da li web sajt koristi HTTPS (akronim od Hypertext Transfer Protocol Secure). Slovo „S“ u „https“ zapravo označava da je konekcija između vašeg pretraživača i web sajta šifrovana i sigurna, što je jedan od ključnih aspekata za sigurno surfovanje. Takođe, i simbol katanca u adress bar-u obično ukazuje na siguran web sajt.

 

Proverite SSL sertifikat

Ukoliko web sajt koristi HTTPS, proverite da li je SSL sertifikat validan . To možete učiniti tako što ćete kliknuti na ranije pomenuti simbol katanca u adresnoj traci i pregledati sve raspoložive detalje sertifikata. Uverite se da SSL sertifikat odgovara web sajtu koji posećujete, kao i da je izdat od strane relevantnog autoriteta (CA – certificate authority).

 

Izbegavajte sumnjiva preuzimanja

Nemojte nikada preuzimati datoteke ili softver sa nepoznatih ili nepouzdanih web sajtova, budući da takva preuzimanja mogu lako da sadrže virus ili malver. Dodatno, iz istog razloga, budite veoma oprezni sa linkovima iz elektronske pošte, koje verovatno dobijate svakodnevno na mail. Takve neprijatne situacije se često dešavaju kada ne obraćate pažnju, jer, na primer, želite da hitno preuzmete neki dokument koji vam je potreban za fakultet ili posao. Ipak, ne zaboravite da je dovoljan samo jedan trenutak nepažnje ili umora da vaše lične podatke izložite nepotrebnom riziku.

 

Istražite reputaciju web sajta

Ako i dalje niste sigurni da li je link koji treba da otvorite, odnosno web sajt kojem želite da pristupite bezbedan, izdvojite malo vremena da istražite reputaciju konkretne web stranice. Postoje i brojne onlajn zajednice u kojima korisnici ocenjuju i recenziraju web sajtove upravo radi bezbednosti. Neke popularne opcije uključuju Google’s Safe Browsing tool, Norton Safe Web, i McAfee WebAdvisor.

 

Instalirajte pouzdan antivirus

Ukoliko često primate sumnjive URL linkove, važno je da znate kako da se zaštitite od hakerskih napada, investirajte u pouzdane antivirusne i anti-malver alate koje ćete redovno ažurirati. Njihov posao je, između ostalog, da skeniraju web sajtove i da vas upozoravaju na potencijalne pretnje. Takođe, tu su dodatne i ekstenzije za pretraživač koje pored upozorenja, mogu i da jednostavno blokiraju sumnjiv sadržaj – i to ne samo sporni web sajt, već i pop-up prozore koje najčešće imitiraju reklame.

 

Potvrdite izvor slanja

Ukoliko ste dobili URL putem e-mail-a ili društvenih mreža, pre otvaranja budite potpuno sigurni da potiče iz pouzdanog izvora. Budite posebno oprezni sa raznim nagradnim igrama, akcijama, popustima, i generalno onim oglasima čiji sadržaj deluje previše dobro da bi bio stvaran ili, u najmanju ruku, besplatan.

Posebno vodite računa sa sajtovima koji traže osetljive lične podatke, ili imaju brojne iskačuće reklame koje možete čak i sasvim slučajno kliknuti. Ne zaboravite da i poznata lica, kao što su vaša porodica, prijatelji ili kolege mogu da vam slučajno prenesu opasne linkove prilikom prosleđivanja e-mailova.

Važno je da zapamtite da iako vam ovi koraci mogu pomoći da bolje procenite bezbednost URL -a, nijedan od navedenih metoda nije potpuno siguran. Nove vrste prevara se konstantno pojavljuju, tako da je od suštinskog značaja da ostanete stalno informisani o najnovijim onlajn bezbednosnim praksama. Ne zaboravite da čak i legitimne web adrese mogu biti ugrožene!

Stoga, pored primene svih koraka koje smo gore naveli, redovno ažurirajte softver, koristite jake i jedinstvene lozinke, i generalno budite na oprezu kako biste lakše prepoznali potencijalne sajber opasnosti. Takođe, u tekstu Internet krađa ličnih podataka – može se desiti i vama možete saznati na koje sve načine vaši podaci mogu biti ukradeni.