Šta je SSL sertifikat i da li vašem sajtu neophodan?

U ovom tekstu pružićemo vam odgovore na pitanja – šta je to SSL sertifikat, čemu služi, koje su njegove ključne prednosti, kao i koje vrste sertifikata postoje.

Poslednje ažuriranje

26. decembar 2023.

Podeli

ssl sertifikat

 

Vaš web sajt predstavlja vredan alat prodaje i marketinga u vašem poslovanju. Bez obzira da li prodajete proizvode ili usluge, ili pak, koristite web sajt za sakupljanje osetljivih informacija potencijalnih kupaca, sigurno ste se do sada susreli sa terminom – SSL sertifikat (SSL certificate).

 

U ovom tekstu pružićemo vam odgovore na sva najvažnija pitanja – šta je to SSL sertifikat, čemu služi, koje su njegove ključne prednosti, kao i koje vrste sertifikata postoje.

 

Šta je SSL sertifikat?

 

SSL digitalni sertifikat (Secure Socket Layer) predstavlja sigurnosni protokol komunikacije na internetu koji štiti podatke između web pretraživača i servera, na takav način da onemogućava njihovo presretanje od strane hakera.

SSL sertifikat se dominantno koristi u elektronskoj trgovini i elektronskom bankarstvu.

Vrlo lako i brzo se može proveriti da li neki web sajt ima sertifikat – u adresnoj traci slovo „S“ u „https“ označava da je konekcija između vašeg pretraživača i web sajta šifrovana i sigurna.

Takođe, možete proveriti validnost njegovog SSL sertifikata tako što ćete kliknuti na simbol katanca u adresnoj traci. Na taj način se možete upoznati sa svim raspoloživim detaljima sertifikata, uveriti se da on odgovara web sajtu koji posećujete, kao i da je izdat od strane relevantnog autoriteta (CA – certificate authority).

 

SSL sertifikat

 

Da li postoje različite vrste SSL sertifikata?

 

SSL sertifikati mogu biti kategorisani prema nivou validacije i šifrovanja, ili po broju domena ili poddomena koji se nalaze pod sertifikatom.

 

Postoje 3 osnovna tipa  SSL sertifikata:

 

EV SSL sertifikat (EV – Extended Validation)

EV sertifikati, odnosno sertifikati proširene evaluacije pružaju najviši nivo bezbednosti jednom web sajtu i predstavljaju industrijski standard u oblasti elektronske trgovine.

Međutim, da biste dobili ovaj sertifikat, neophodno je da ispunite nešto strože uslove koje će pregledati sertifikaciono telo.

Uprkos tome što ceo proces traje malo duže, EV sertifikat je idealan za sve vrste poslovanja jer povećava poverenje kako postojećih tako i potencijalnih kupaca, što je jedan od ključnih faktora u onlajn poslovanju.

Ovaj sertifikat u adresnoj traci pokazuje katanac, prefiks https, naziv, kao i državu preduzeća, kako bi se eliminisala svaka mogućnost zablude o kakvom i čijem sajtu je reč.

Zbog visokog nivoa provere i sigurnosti koje pruža, sertifikat proširene evaluacije je najskuplji za dobijanje, ali je isto tako izuzetno poželjan u onlajn web plaćanjima ili prikupljanju podataka.

 

OV (Organization Validated) SSL sertifikati

OV sertifikat potvrđuje da su domen i identitet vaše organizacije autentični.

Uglavnom se preporučuju kod web sajtova gde se putem logovanja ostavljaju nešto manje osetljive informacije, kao što su, na primer, ime i prezime ili e-mail adresa.

OV SSL nudi srednji nivo enkripcije i mogu ga dobiti samo organizacije, odnosno preduzeća sa verifikovanim vlasnikom koja dokažu da su legalno registrovana. Kao i kod prethodnog sertifikata, u adresnoj traci dobijate nastavak https kao i katanac.

Dakle, ukoliko nemate dovoljno resursa ili sredstava za EV sertifikat, ali i dalje želite da ponudite određeni nivo zaštite i enkripcije, OV sertifikat je pravi izbor za vas.

 

DV (Domain Validation) SSL sertifikat

Sertifikat validacije domena – DV sertifikat nudi nizak nivo enkripcije koji se prikazuje kroz zeleni katanac pored URL adrese u adresnoj traci.

DV sertifikat se vremenski najbrže dobija, i za njega je potrebno da se priloži samo nekoliko osnivačkih dokumenata kompanije, koji dokazuju pravo podnosioca zahteva da poseduje željeni domen.

Ova vrsta validacije potvrđuje samo kontrolu domena, a ne legitimnost poslovanja, tako da se ne preporučuje za web sajtove koji su posvećeni elektronskoj trgovini.

Ipak, ukoliko ne možete trenutno da priuštite prethodno navedene sertifikate, DV sertifikat će vam pružiti određeni nivo zaštite sa kojim možete dalje da razvijate web sajt i biznis.

 

https

 

Kako se dobija SSL sertifikat?

 

Postupak dobijanja SSL sertifikata nije komplikovan ukoliko ste vlasnik biznisa.

Pre svega, neophodno je da procenite sopstvene poslovne potrebe, te da odredite koji tip SSL sertifikata i nivo sigurnosti vama najviše odgovara. Zatim, najlakši način da dobijete SSL jeste preko vašeg hosting provajdera, ukoliko on nudi rešenje koje je vama zadovoljavajuće, i ako želite da izbegnete uključivanje treće strane u proces. U suprotnom, možete se obratiti nekoj od brojnih organizacija koje nude usluge SSL sertifikata. Zatim, vaše obaveze će se naravno razlikovati u zavisnosti od vrste sertifikata, ali u načelu ćete biti u obavezi da verifikujete svoj domen i svoju poziciju kao vlasnika legalno osnovanog biznisa. Nakon završetka procedure, dobićete set instrukcija o instaliranju SSL sertifikata.

 

Cena SSL sertifikata

 

Kada je reč o ceni SSL sertifikata, moguće je besplatno dobiti neku vrstu SSL sertifikata koji može biti pogodan za male, lične web stranice (npr. blog), odnosno stranice koje ne prikupljaju finansijske podatke od posetilaca web lokacije.

Nedostaci besplatnog SSL-a su brojni: počev od nedostatka garancije, preko tehničke podrške, sve do kratkog perioda važenja (npr. do 90 dana).

 

Na kraju, možemo zaključiti sa SSL sertifikat nije samo opcija, već imperativ za očuvanje integriteta i poverenja na vašem web sajtu. Pravilan izbor sertifikata prilagođen vašim potrebama ključan je korak ka bezbednom online okruženju. Investirajte u SSL zaštitu kako biste izbegli rizike i obezbedili dugoročni uspeh vašeg online poslovanja.