Održavanje web sajta – šta uključuje i zbog čega je neophodno?

U svetu brze digitalne transformacije, održavanje web sajta nije samo korak, već ključni element za uspeh online prisutnosti. Bez obzira na to koja je svrha vašeg web sajta, redovno održavanje obezbeđuje neophodnu stabilnost, sigurnost i uspeh vašeg online poslovanja.

Poslednje ažuriranje

13. decembar 2023.

Podeli

odrzavanje web sajta

 

Bez obzira na to koja je svrha web sajta koji imate, nije dovoljno samo napraviti sajt – njegovo redovno održavanje je od suštinskog značaja. U ovom tekstu istražićemo detaljno šta podrazumeva održavanje web sajta, koje vrste održavanja postoje, kao i koliko često se one preporučuju.

 

Šta podrazumeva održavanje web sajta?

 

Održavanje web sajta omogućava da vaš web sajt bude aktivan, redovno ažuriran, kao i da svi sadržaji i linkovi funkcionišu bez grešaka. Dodatno, održavanje uključuje i neke osnovne zadatke, kao što su redovno kreiranje rezervnih kopija kao i praćenje njegovih performansi.

Veoma često se dešava da vlasnici malih i srednjih preduzeća samo angažuju stručnjake za prvi korak – kreiranje web sajta, potpuno zanemarujući njegovo dalje održavanje.

Ako uzmemo u obzir ubrzani tehnološki razvoj, konstantne promene potreba kupaca, kao i najnovije trendove u oblasti digitalnog marketinga, možemo zaključiti da neodržavanje web sajta sigurno vodi ka usporavanju vašeg poslovanja.

 

odrzavanje web sajta

 

Šta može biti uključeno u održavanje web sajta?

 

Postoji više različitih vrsta održavanja koje vam mogu pomoći da, između ostalog, poboljšate korisničko iskustvo, sprečite tehničke zastoje, kao i da osigurate da je vaš web sajt konstantno visoko pozicioniran u rezultatima pretrage internet pretraživača.

 

Bezbednosno održavanje web sajta

Vaši angažovani stručnjaci mogu na osnovu korišćene platforme i hostinga vašeg web sajta da procene njegove bezbednosne zahteve, odnosno da odrede bezbednosne rizike koje treba razmotriti.

Na primer, WordPress platforme imaju sopstvene, specifične bezbednosne rizike koji se razlikuju od onih na drugim platformama.

Ono što možete da uradite kako biste izbegli kompromitovanje vašeg web sajta od strane hakera jeste da instalirate firewall (tzv. zaštitni zid), kao i da redovno ažurirate ostale softverske dodatke za bezbednost i nadzor.

Takođe, redovnim bezbednosnim skeniranjem vaše web stranice istovremeno poboljšavate korisničko iskustvo. To se postiže tako što, blagovremenim identifikovanjem i rešavanjem bezbednosnih propusta, posetioci mogu biti sigurni kada ostavljaju svoje lične podatke na vašem sajtu, čime stiču poverenje u vaše digitalno poslovanje.

 

Osnovno tehničko ažuriranje web sajta

Marketinški razlozi održavanja vašeg web sajta uglavnom su usmereni na krajnje korisnike. No, postoje i izuzetno važni tehnički razlozi za održavanje koji se odnose na poboljšanje ukupnih performansi vašeg web sajta.

Tehničko ažuriranje web sajta naziva se još i osnovno ažuriranje i obuhvata redovnu proveru grešaka, ažuriranje modula, testiranje funkcionalnosti, kompatibilnosti i testiranje performansi web stranica, proveru brzine, koda i tome slično.

Važno je napomenuti da osnovno ažuriranje nije jednokratna stvar i zahteva neprekidan nadzor kako bi vaš web sajt mogao da funkcioniše bez ikakvih problema. Ovo je posebno značajno kada je reč o automatskim ažuriranjima, koja zbog svoje generičke prirode često mogu stvoriti greške u funkcionisanju web sajtova. Stoga je najsigurnija opcija da odluku o izboru i eventualnom prilagođavanju osnovnih ažuriranja poverite angažovanim stručnjacima.

 

Ažuriranja web tehnologije

Ažuriranja web tehnologije slična su ažuriranjima softvera za iOS, Android ili Windows.

Poželjno je da vaš web sajt poseduje SSL sertifikat, odnosno sigurnosni protokol koji obezbeđuje šifrovanu i zaštićenu komunikaciju između klijenta i servera, što je posebno važno kod sajtova gde korisnici unose svoje lične podatke, vrše plaćanja putem sačuvanih brojeva kreditnih kartica, i tome slično.

U suprotnom, ukoliko vaš web sajt ne poseduje ovaj sertifikat, posetioci će čim pristupe sajtu videti upozorenje o potencijalnoj pretnji, što će ih navesti da napuste vaš sajt. Zbog ovakvih propusta može se izgubiti velika količina saobraćaja i potencijalnih kupaca, i zato je važno da se redovno vrši nadzor nad ažuriranjima web tehnologije. Takođe, mnogi web sajtovi koriste raznovrsne dodatke, plaginove i WordPress teme kako bi funkcionalno obogatili svoj sadržaj. Sve takve ekstenzije uglavnom zahtevaju stalnu podršku koja podrazumeva brisanje dodataka koji se ne koriste, instaliranje novih, ažuriranja postojećih, i tome slično.

 

Redovno ažuriranje sadržaja

Kada je reč o održavanju web sajta, redovno ažuriranje njegovog sadržaja se definitivno visoko kotira na listi prioriteta.

Vaš digitalni sadržaj u svakom trenutku treba da bude relevantan, tačan i optimizovan, kako bi zadržao interesovanje postojećih i privukao nove kupce.

To možete učiniti na više načina:

  • kreiranje FAQ (najčešće postavljana pitanja);
  • osvežavanje i dopuna informacija o starijim proizvodima;
  • redovno objavljivanje novih proizvoda;
  • kreiranje tematskih blog postova;
  • brisanje zastarelih informacija;
  • uklanjanje duplikata web stranica;
  • prikazivanje firminih naloga na društvenim mrežama sa kontakt stranicom web sajta,
  • dodavanje sekcije o predstojećim događajima i promocijama, i tome slično.

Zastareli sadržaj web stranice može da učini da vaš celokupni web sajt izgleda neprofesionalno, da izazove frustraciju prilikom potrage za željenom informacijom, te da u krajnjoj liniji odbije potencijalne kupce.

Ažurirani sadržaj web sajta nije samo koristan za njegove posetioce – on je važan i za vas kao vlasnika, jer je direktno povezan sa SEO (optimizacijom sajta za pretraživače), vidljivošću i rangiranjem na platformama kao što je Google.

Najbolje ocenjeni web sajtovi od strane Google-a su upravo oni koji redovno ažuriraju svoje informacije, jer se time pokazuje da ste posvećeni biznisu i kreiranju relevantnog sadržaja. Stoga je izuzetno važno, kako za vaše poslovanje, tako i za generalno bolje korisničko iskustvo, da sadržaj vašeg web sajta uvek bude ažuriran u realnom vremenu.

 

Praćenje neprekidnog rada web sajta i vremena potrebnog za učitavanje

Praćenje rada web sajta predstavlja važan korak u njegovom održavanju.

Vaš cilj je da taj rad bude neprekidan, odnosno da bude što bliži maksimalnom, 100% kapacitetu.

U praksi, to znači da je vaš web sajt operativan i funkcionalan svaki put kada mu posetioci pristupaju, bilo da se samo upoznaju sa njegovim sadržajem ili da obavljaju elektronsku kupovinu.

Praćenje rada je važno kako biste mogli da pravovremeno reagujete ukoliko dođe do pada servera vašeg web sajta, te da analizirate razloge ili neko uobičajeno vreme u kojem do toga dolazi.

Pored praćenja rada, korisno je na svakih nekoliko nedelja proveravati i vreme potrebno za učitavanje sadržaja vaše web stranice, kako bi se optimizovalo korisničko iskustvo.

 

Redovan Back-Up sadržaja na web sajtu

Od suštinskog značaja za zaštitu od gubitka podataka jeste redovno pravljenje digitalnih kopija vašeg web sadržaja.

Bilo da je u pitanju smišljeni hakerski napad ili iznenadni pad servera, ukoliko redovno bekapujete podatke, moći ćete u relativno brzom vremenskom roku da povratite funkcionalnost i bezbednost vašeg web sajta.

Postavlja se pitanje, koliko često treba praviti kopije?

Učestalost pravljenja rezervnih kopija uglavnom će zavisiti od vaše dinamike ažuriranja sadržaja. Ukoliko se web stranica svakodnevno ažurira, samim tim se preporučuje kreiranje kopija na dnevnom nivou.

 

održavanje web sajta

 

Koliko često vam je potrebno održavanje web sajta?

Dinamika održavanja vašeg web sajta generalno zavisi od njegove veličine i sveukupne složenosti. Dakle, na ovo pitanje ne može se dati jedinstven odgovor, zato što različite vrste održavanja podrazumevaju različitu vremenski dinamiku.

Na primer, dok je održavanje u vidu pravljenja kopija web stranica uglavnom preporučena što češće, tj. svakodnevno, osnovna tehnička ažuriranja se vrše ređe od toga, na primer jednom mesečno. Takođe, neka ažuriranja se mogu obavljati automatski, dok druga funkcionišu po principu manuelnog ažuriranja.

 

Koja je cena za održavanje web sajta?

Cena održavanja web sajta takođe zavisi od njegove kompleksnosti, kao i od broja stranica koje moraju biti ažurirane na dnevnoj bazi.

Najbolji savet jeste da se prilikom planiranja budžeta, unapred predvide sredstva za održavanje web sajta, kako bi se izbegli svi eventualno neočekivani troškovi.

Svakako, ulaganje u održavanje sajta predstavlja pametnu investiciju, zato što je to generalno mala cena za bezbrižnost koja dolazi sa saznanjem da je vaš web sajt uvek ažuriran i da funkcioniše bez problema.

 

web sajt

 

Redovno održavanje vašeg web sajta je ključno kako bi vaš sajt i biznis funkcionisali u punom kapacitetu. Naravno, održavanje web sajtova nije lak zadatak, a posebno imajući u vidu raznovrsnost tipova ažuriranja.

Premda je tehnički izvodljivo samostalno se baviti ovim procesom, imajte na umu da svaka stavka procesa održavanja web sajta zahteva sopstveni proces i dinamiku, odnosno da je za svaku od njih neophodan zaseban plan. Stoga, od tolikog broja ažuriranja i neophodnih detalja, nećete imati dovoljno vremena da se bavite ključnim ciljem, a to je razvoj vašeg biznisa.

Zato je najbolja opcija angažovati profesionalce koji će za vas kreirati, ali i redovno održavati vaš web sajt. Bilo da vam je neophodno kreiranje web sajta, njegovo redovno održavanje, ili pak oba, Cubes tim je sačinjen od iskusnih i predanih profesionalaca koji su vam uvek na raspolaganju.

Uz Cubes, ne samo što ćete moći da se potpuno fokusirate na stvari koje su vam važne, već će vaš web sajt biti funkcionalan i atraktivan, sa optimizovanim korisničkim iskustvom i odličnim SEO rangiranjem.

Kontaktirajte nas već danas.