Kada je vreme za novi CMS?

Saznajte kada je pravo vreme za prelazak na novi Content Management System (CMS) kako biste unapredili svoj web sajt, dodali nove funkcionalnosti, ili se prilagodili promenama u poslovanju. Cubes je tu da vam pomogne da donesete pametne odluke za vaše online prisustvo.

Poslednje ažuriranje

16. oktobar 2023.

Podeli

CMS

Imajući u vidu da se kratkoročne, ali i dugoročne poslovne potrebe danas menjaju mnogo brže nego ranije, adaptivnost na novine u biznisu predstavlja neophodan preduslov tržišne konkurentnosti. Jedna od ključnih karika u lancu uspeha vaše kompanije svakako je funkcionalan web sajt.

Mnoge kompanije često pribegavaju redizajnu svog web sajta. Redizajn web sajta prvenstveno se fokusira na promenu estetike, odnosno izgleda samog sajta, a u cilju obezbeđivanja boljeg korisničkog iskustva, privlačenja publike i generisanja većeg prihoda.

Međutim, takva vrsta promene možda neće rešiti vaše probleme. U slučajevima kada želite da dodate nove funkcionalnosti, drugačiju organizaciju sadržaja itd. bolje rešenje može da predstavlja migracija celokupnog CMS-a.

CMS migracija je proces prenosa web sajtova ili mobilnih aplikacija, odnosno celokupnih podataka o digitalnom prisustvu, sa jednog sistema za upravljanjem sadržaja na drugi.

CMS migracija može imati višestruko pozitivan uticaj na vaše poslovanje: može da poboljša nivo produktivnosti rada, da poveća povraćaj inicijalnog ulaganja, kao i da pruži klijentima zanimljivije sadržajno iskustvo.

Postavlja se pitanje koju odluku doneti, odnosno, kada je pravo vreme za CMS migraciju? U nastavku ćemo analizirati pet slučajeva u kojima se, umesto redizajna web sajta, preporučuje CMS migracija:

 

 

Potreba za novim funkcionalnostima

Srazmerno brzini kojom tehnologija napreduje, tako rastu i očekivanja potrošača. Stoga, kada zastareli CMS-ovi ne mogu da ispune tehničke zahteve današnjeg tržišta, prelazak na novi CMS može biti najpametniji potez. Dakle, ukoliko su vam u poslovanju neophodne nove funkcije koje će vam ciljano uštedeti i vreme i trud, migracija CMS-a može vam omogućiti upravo to – korisnije i efikasnije alate za upravljanje vašim web sajtom.

 

Redizajn web sajta

Ukoliko ste već dugo odlagali prelazak na novi CMS, redizajn vašeg web sajta jeste savršen trenutak za to. Migracija CMS-a tokom faze redizajna predstavlja vrlo efikasan korak, kako u pogledu vremena tako i u pogledu budžetskih sredstava, budući da se mnogi zadaci koji su neophodni za oba procesa ponavljaju, tako da ih u ovom slučaju možete izvršiti samo jednom.

 

Promena svrhe web sajta

Tokom različitih faza poslovanja, nije neuobičajeno da dođe do porasta ili čak, do potpune promene glavnog fokusa kompanije. U skladu sa tim, neophodno je da vaš web sajt može efikasno i vidljivo da prikaže datu promenu. Međutim, nisu svi stariji CMS-ovi u stanju da podrže pomenute novine, te je u tom slučaju najbolja opcija da promenite celokupni CMS. Naravno, promena CMS-a nije mala odluka, ali ukoliko pravilno procenite sopstvene potrebe i raspoložive vremenske mogućnosti, osiguraćete da novi CMS radi za, a ne protiv vas.

 

Prilagodljivost

Prilagodljivost, pre svega, podrazumeva sposobnost efikasnog rada pod povećanim ili rastućim opterećenjem. Kako vaša kompanija raste, sa njom se razvija i njena tehnološka infrastruktura, a samim tim povećava se i važnost pouzdanog i fleksibilnog CMS-a. Bilo da je reč o broju korisnika, ili integracijama web sajta, vaš CMS bi trebalo da bude u stanju da se nosi sa većom količinom zadataka i sadržaja.

Nažalost, većina konvencionalnih CMS platformi ima tendenciju da bude preopterećena mnoštvom dodataka i modula, što posledično dovodi do usporavanja samih performansi web sajta. Takva sporost vrlo negativno utiče na poslovanje, tako što dolazi do odvraćanja potencijalnih klijenata, narušavanja rangiranja web sajta na pretraživačima, povećavanja stope posete samo jedne stranice dok druge stranice ostaju zanemarene, i tome slično. Dakle, zastareli i nefleksibilni CMS uglavnom dovodi do zastoja pri učitavanju web sajta i generalno proizvodi teškoće pri njegovom korišćenju, što može čak uzrokovati i gubitak prihoda.

Na osnovu izloženih problema, možemo zaključiti da je prilagodljivost veoma važna karakteristika CMS-a. Stoga će prelazak na novi, visoko prilagodljivi CMS koji efikasno koristi svoje resurse imati mnogo bolji učinak, a samim tim doprineće i boljem korisničkom iskustvu.

 

Bezbednost

Prelazak na novi CMS sistem može znatno poboljšati bezbednost vašeg web sajta. Na primer, novi CMS često pruža redovna ažuriranja i bezbednosne plugin-ove kako bi održao sajt bezbednim od najnovijih pretnji. Takođe, unapređeni alati za upravljanje pristupom i strožije bezbednosne politike omogućavaju bolju kontrolu pristupa različitim delovima sajta, dok ugrađeni alati za bezbednosne provere pomažu u brzom otkrivanju nepravilnosti. Sve ove promene zajedno čine web sajt otpornijim na pretnje i zaštićenijim od bezbednosnih rizika.

Migracija CMS-a predstavlja proces sa višestrukim benefitima, koji može poboljšati ne samo dizajn, već i sve osnovne funkcionalnosti vašeg web sajta. Na taj način, dolazi do unapređenja celokupnog korisničkog iskustva, kako za vas, tako i za vaše posetioce, tj. potencijalne klijente.

Međutim, ukoliko migracija nije sprovedena profesionalno i temeljno, može doći do brojnih komplikacija, počev od kompromitovanja bezbednosti i curenja ličnih podataka, preko zastoja u funkcionisanju i problema sa skladištenjem sadržaja, pa sve do potpunog ‘pada’ web sajta. Zato je važno da proces migracije CMS-a vode angažovani stručnjaci, koji će napraviti detaljan plan koraka koji se moraju izvesti i to: pre, tokom, i nakon procesa migracije.

Naravno, ne postoji recept za jedinstveni CMS koji će savršeno odgovarati svakoj kompaniji. Stoga je ključno da dobro procenite potrebe i mogućnosti sopstvenog poslovanja, kako biste u saradnji sa vašim izabranim partnerom dobili najbolje moguće rešenje. Cubes se preko 8 godina bavi izradom specijalizovanih CMS sistema, kroz bezbedne CMS migracije u skladu sa najvišim profesionalnim standardima. Pogledajte neke od naših CMS rešenja.