Custom CMS – 5 razloga zašto Vam je potreban

U našem blog serijalu posvećenom CMS-u, prethodni tekst upoznao vas je sa osnovama CMS-a. U ovom tekstu ćemo otići korak dalje i fokusirati se na prilagođeni sistem za upravljanje sadržaja, odnosno custom CMS. Potrudićemo se da vam kroz analizu custom CMS-a približimo njegove brojne benefite, kao i da vam pomognemo pri Vašem izboru prelaska na prilagođeni CMS.

Poslednje ažuriranje

6. oktobar 2023.

Podeli

cms Content Management System

Kreiranje ili održavanje sopstvenog web sajta putem WordPress-a ili nekog drugog CMS-a može biti održivo rešenje ukoliko ne nameravate da proširujete obim svog poslovanja ili prodaju u budućnosti. Međutim, ukoliko planirate rast biznisa, ovaj tekst je upravo za Vas.

Nakon što smo odgovorili na pitanje: Šta je CMS i zašto Vam je neophodan, u ovom tekstu ćemo Vas upoznati sa 5 razloga zbog kojih kompanije najčešće posežu za custom CMS-om, odnosno njegovih 5 najvećih benefita:

1. Prilagođava se potrebama biznisa

Bilo da se bavite turizmom, prodajom nekretnina, finansijama ili nekom drugom oblasti, custom CMS kreiran je, pre svega, da uzme u obzir sve specifične i individualne potrebe vašeg poslovanja. Često upravo detalji mogu biti ključni, kako u izdvajanju Vašeg web sajta iz mase drugih, a potom i u pridobijanju potencijalnih klijenata. Ipak, standardni CMS-ovi, kao što je na primer WordPress, ne mogu da obuhvate sve specifičnosti i detalje Vašeg poslovanja, kao što su, na primer, prelazak sa jedne stranice na drugu, načini zakazivanja termina, popunjavanja upitnika, i tome slično. Dakle, za web sajtove visokih performansi, custom CMS je mnogo bolja opcija.

2. Veća brzina učitavanja sajta

Jedna od glavnih prednosti razvoja web sajta putem custom CMS-a jeste svakako njegova brzina. Custom CMS web sajt se mnogo brže učitava zato što je originalni backend kod optimizovan da radi samo ono što je neophodno u datom trenutku, i ne više od toga. Na primer, ukoliko je CMS kreiran i zavisan od brojnih plugin-ova, oni mogu da ga dodatno uspore, nezavisno od toga što ćete ih retko, ili pak nikada, koristiti.

Takođe, sa custom CMS-om neplanirana ažuriranja postaju stvar prošlosti – upravo ćete vi biti zaduženi za ažuriranja, i to samo ona koja su za Vas ključna i koja su kreirana u kontrolisanom okruženju, a uzimajući unapred u obzir sve relevantne detalje. Dakle, sa custom CMS-om neće dolaziti do neželjenih pop-up notifikacija koje se pojavljuju niotkuda i koje odvlače pažnju vašim potencijalnim klijentima.

3. Bezbednost

Ukoliko razvijate svoj web sajt putem standardizovanih CMS-ova, odnosno platformi otvorenog koda, morate biti svesni da je reč o opcijama koje se odlikuju nižim nivoom bezbednosti nego kada koristite custom CMS. Takođe, ukoliko koristite previše plugin-ova, oni mogu da umanje stabilnost Vaše platforme, pa samim tim i web sajta.

Međutim, ukoliko koristite sopstveni softver sa najnovijim i visoko efikasnim bezbednosnim protokolima, šanse da zaštitite sebe i svoje klijente svakako su više. Dakle, statistički gledano, jedan WordPress web sajt je mnogo lakše hakovati nego web sajt koji je razvijen kroz custom CMS.

4. Originalnost

Web sajtovi koji su napravljeni putem standardizovanih CMS-ova uglavnom izgledaju veoma slično jedan naspram drugog, dok su njihove međusobne razlike zanemarljive. Generalno, oni pružaju kako sličnu strukturu, tako i sličan celokupan dizajn web sajta. Imajući u vidu činjenicu da je jedinstvenost Vašeg web sajta ono što vas na prvi pogled izdvaja od drugih, nameće se zaključak da je sa takvim, osnovnim CMS rešenjem, veoma teško izdvojiti se od konkurencije. Dakle, da biste privukli potencijalne, a zadržali postojeće klijente, prezentacija Vašeg poslovanja mora biti što originalnija. Brojna istraživanja pokazuju da klijenti ne žele da angažuju kompaniju koja je samo još jedan pružalac usluga u moru sličnih kompanija i koja u svom asortimanu ne nudi specijalizovane i originalno predstavljene i sprovedene usluge.

5. Podrška

Kada za razvoj svog custom CMS-a angažujete specijalizovan profesionalni tim, dobijate na raspolaganju tehničku podršku sa punim radnim vremenom. Takva podrška može Vam biti od velike pomoći, čak i nakon što je Vaš projekat već završen i stavljen u upotrebu. Dakle, reč je o svojevrsnoj garanciji koja dolazi u paketu sa custom CMS razvojem.

Dakle, ukoliko imate neku vrstu bloga, ili niskobudžetnog projekta, CMS kao što je WordPress može biti odgovarajuće rešenje. Međutim, ukoliko razvijate biznis većeg obima, sa kojim želite da ostvarite tržišnu prednost, najbolja opcija jeste da angažujete profesionalni razvojni tim koji će za Vas kreirati prilagođeni CMS u skladu sa vašim potrebama. 

Cubes poseduje timove iskusnih i specijalizovanih programera koji su vam uvek na raspolaganju u cilju sastavljanja personalizovane ponude, koja uključuje optimalno vreme za razvoj custom CMS-a u skladu sa specifičnostima Vašeg poslovanja.