AI trendovi za 2024: Kako veštačka inteligencija menja svet

Kada se veštačka inteligencija počela koristiti u komercijalne svrhe, nismo bili ni svesni koliki će imati uticaj na svet oko nas. Od ChatGPT alata koji generiše odgovore na naše upite, ova tehnologija se nastavila razvijati iz dana u dan.

Poslednje ažuriranje

8. jul 2024.

Podeli

veštačka inteligencija
istockphoto

Najnoviji trendovi u veštačkoj inteligenciji za 2024. podsećaju nas na knjige naučne fantastike ili futurističke filmove. Bez obzira da li ih volimo ili ne, moramo prihvatiti činjenicu da se svet rapidno menja i da bi veštačka inteligencija mogla označiti početak četvrte industrijske revolucije.

Kada se veštačka inteligencija počela koristiti u komercijalne svrhe, nismo bili ni svesni koliki će imati uticaj na svet oko nas. Od ChatGPT alata koji generiše odgovore na naše upite, ova tehnologija se nastavila razvijati iz dana u dan.

Na osnovu predviđanja vodećih AI igrača i naučnih istraživanja, već sada možemo otkriti koji su to najnoviji trendovi u veštačkoj inteligenciji za 2024. godinu.

chatgpt

Multimodalna veštačka inteligencija

Kao što smo ranije rekli, veštačka inteligencija je stekla popularnost putem alata kao što je ChatGPT, koji korisnicima daje odgovore na tekstualne upite. U 2024. godini, veštačka inteligencija ide korak dalje i proširuje mogućnost procesuiranja različitih tipova inputa, kao što su slike, tekst, audio i video.

Ovaj jedinstveni pristup se naziva multimodalna veštačka inteligencija i daje korisnicima mogućnost da kombinuju različite tipove inputa kako bi dobili što preciznije rezultate.

Na primer, ukoliko određenom alatu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji prosledimo sliku psa, on nam može generisati tekst koji detaljno opisuje šta se nalazi na toj slici.

Mnogim korisnicima se posebno dopada i mogućnost kreiranja video klipova. Montaža video klipova postaje nikad jednostavnija – sve što je potrebno da uradite je da opišete scenu i kontekst koji želite prikazati u videu. Veštačka inteligencija će se pobrinuti za ostatak posla!

chatbot

Automatizacija ponavljajućih zadataka

Kako bi se optimizovalo poslovanje, smanjili troškovi i uštedelo dragoceno vreme, preduzetnici integrišu AI custom softverska rešenja u tradicionalna radna mesta. Custom AI rešenja targetiraju specifične poslovne zahteve bez potrebe za zapošljavanjem timova unutar kompanija.

Na primer, Chatbot značajno unapređuje kvalitet korisničke podrške jer je dostupan 24/7 i pruža relevantne informacije na odgovarajuće upite.

Stoga, vlasnici online biznisa nisu u obavezi da zapošljavaju dodatnu radnu snagu kako bi pružili informacije svojim korisnicima. Poslovanje postaje efikasnije i solventnije.

Iako veštačka inteligencija dovodi do gašenja određenih radnih mesta, ipak se otvaraju novi poslovni ambijenti gde se kreativnost i emocionalna inteligencija znatno više cene.

Automatska indentifikacija online prevara

Veštačka inteligencija može da prikuplja podatke sa različitih izvora ili procesa, vrši procene i predviđa ishode određenih operacija. Zato je našla svoju široku primenu u finansijskom sektoru kada je u pitanju sigurnost podataka. Na primer, PayPal je implementirao mašinsko učenje na svoj sajt kako bi identifikovao i eliminisao potencijalne prevare i zaštitio svoje korisnike.

Napadači koriste najmodernije skripte kako bi pronašli način da “provale” u određeni online ekosistem. Sa druge strane, veštačka inteligencija koristi grupu algoritama koji posmatraju i analiziraju nadolazeće podatke i prekidaju prevare pre nego što se dogode. Statička odbrana u ovom slučaju ne daje efektivne rezultate i oduzima previše vremena.

veštačka inteligencija u medicini

Veštačka inteligencija u medicini

Primena veštačke inteligencije u zdravstvenoj zaštiti je već pokazala značajne benefite kako za pacijente tako i za doktore.

Navešćemo samo nekoliko trendova koji će u 2024. godini nastaviti da ubrzavaju proces transformacije tradicionalne u savremenu medicinu:

  • Personalizovano lečenje
  • Robotska hirurgija
  • Poboljšanje medicinske dijagnostike
  • Ubrzano otkrivanje lekova
  • Automatizacija administrativih zadataka

Jedan od najvažnijih trendova koji već donosi značajne rezultate u lečenju ozbiljnih bolesti je personalizovano lečenje. U ovom slučaju, algoritmi veštačke inteligencije analiziraju širok spektar podataka pacijenta uzimajući u obzir medicinsku istoriju i ljudski faktor kako bi se razvio adekvatan plan lečenja.

 

Kako se veštačka inteligencija nastavlja razvijati, važno je da preduzetnici i organizacije prate ove trendove i razmotre kako mogu da integrišu AI tehnologije u svoje poslovanje. Veštačka inteligencija ima potencijal da transformiše svet na načine koje tek počinjemo da razumemo, otvarajući put ka efikasnijem, sigurnijem i inovativnijem budućem poslovanju i životu.