Team building kao ključni benefit povezivanja i jačanja timskog duha

Otkrijte ključne korake ka uspešnom timskom radu kroz tekst o značaju team buildinga. Saznajte kako jačanje asertivne komunikacije, izgradnja poverenja, volonterske aktivnosti i podsticanje kreativnosti mogu transformisati radnu atmosferu i doprineti dugoročnom uspehu vaše organizacije. Investirajte u pozitivnu korporativnu kulturu i unapredite produktivnost tima.

Poslednje ažuriranje

17. novembar 2023.

Podeli

Team building

U ovom tekstu ćemo istražiti zbog čega je team building značajan, otkrivajući ključne ideje i benefite ove dinamične prakse. Kroz praktične savete, upoznaćemo se s efikasnim metodama organizacije team bildinga i sprovešćemo vas kroz korake ka uspešnom i produktivnom timskom radu.

 

Šta predstavlja team building?

 

Kembridžov rečnik definiše team building kao proces ohrabrivanja članova grupe da dobro rade zajedno, tako što će, na primer, učestvovati u određenim aktivnostima ili igrama. To bi bila izrazito sažeta i tačna definicija, no, team building predstavlja mnogo više od toga.

Team bilding je jedan od ključnih procesa za svaku poslovnu organizaciju koja stremi dugoročnom razvoju.

Imajući u vidu da su ključ svakog poslovnog uspeha ljudi, team building predstavlja efikasnu strategiju za negovanje podsticajne korporativne kulture. On podstiče stvaranje okruženja u kojem zaposleni uživaju da dolaze na posao, gde veruju jedni drugima, i gde u krajnjoj liniji odlično međusobno komuniciraju i sarađuju.

 

Na koje načine vam team building može pomoći u razvoju kompanije?

Jačanje asertivne komunikacije

 

Jedan od najvažnijih faktora efikasnog tima jeste asertivna komunikacija. Kroz otvoreni i dostojanstveni dijalog, zaposleni se osećaju bezbedno jedni sa drugima u uspostavljanju ličnih granica i iznošenju kreativnih ideja.

Mnoge firme održavaju team building upravo sa tim, specifičnim, ciljem da se uspostavi, ili pak, poboljša međusobna komunikacija. Na taj način se lakše prihvataju i uvažavaju međusobne različitosti, što se višestruko pozitivno odražava na firmu: lakše se postiže konsenzus, samim tim ubrzava se proces donošenja odluka, hrabrije se iznose predlozi bez straha od osude, predlažu se zajedničke ideje, preuzimaju se rizici, i tome slično.

Jedan od odličnih načina da se zaposleni kroz smeh bolje upoznaju jeste putem igranja zabavnih, društvenih igara, kao što su npr. istina – izazov, kao i kvizova opšteg znanja, gde se odgovara na interesantna, ali suštinski trivijalna pitanja iz različitih oblasti, kao što su muzika, hrana, sport, itd.

 

Tim bilding

 

Izgradnja međusobnog poverenja

 

Izgradnja zdrave profesionalne komunikacije prirodno vodi do uspostavljanja međusobnog poverenja.

Kada članovi tima veruju jedni drugima, mogu bez straha da pokažu svoje sposobnosti, ali i ranjivosti. Takav odnos dugoročno vodi ka slobodnoj razmeni kreativnih ideja bez opasnosti od prisvajanja tuđih, kao i bržem ispunjivanju zadataka bez praznog hoda i prebacivanja odgovornosti.

Jedan od popularnih načina da se izgradi ili ojača poverenje u kolektivu jeste putem sportskih, timskih aktivnosti. Košarka, odbojka, rafting ili kuglanje – prevazilaženjem zajedničkih izazova jača se timski duh i grupna motivacija, što će sigurno biti od presudnog značaja i za buduće poslovne projekte.

Takođe, članovi jednog tima u kompaniji (npr. marketinškog) ne moraju uvek da predstavljaju u celini sportski tim – naprotiv, preporučuje se mešanje članova iz različitih odeljenja, kako bi se izbegle oštre podele unutar kompanije i ojačala međusektorska saradnja i poverenje.

 

Tim bilding

 

Povezivanje kroz doprinos lokalnoj zajednici

 

Sjajan način da se organizuje team building može biti kroz različite humanitarne i volonterske aktivnosti. Ovo je posebno važno ukoliko je reč o kompaniji koja zagovara društveno odgovorno poslovanje.

Team building volonterske aktivnosti mogu biti inspirisane ekološkim ciljevima, na primer čišćenje lokalne reke ili parka, ili pak, društvenim ciljevima, kao što je poseta staračkom domu, donacija knjiga lokalnoj biblioteci ili garderobe domu za nezbrinutu decu.

Postoji bezbroj mogućnosti za pametno organizovanje društveno korisnog cilja kroz koji će se zaposleni dodatno povezati.

 

Tim bilding

 

Podsticanje kreativnosti i opuštanje

 

Kreativnost nije rezervisana samo za kompanije koje se bave nekom umetnošću, kao što je dizajn, fotografija, muzika, i tome slično.

Razvijanje kreativnog duha predstavlja moćan alat pomoću kojeg se zaposleni iz različitih industrija mogu opustiti, inspirisati, družiti, pa tako doći i do neke genijalne ideje za razvoj poslovanja.

U te svrhe, danas su mahom popularne radionice slikanja, crtanja ili grnčarije. Ponekad se svakodnevni stres može otpustiti i pomoću zabavnih karaoka koje se mogu održavati npr. jednom mesečno, kao i grupnim odlaskom u pozorište, bioskop, na izložbu isl.

Oni malo hrabriji zaposleni, koji žele da iskoče iz zone komfora, mogu učestvovati u amaterskim predstavama, skečevima, ili stendap tačkama za kolektiv.

 

Kroz podsticanje saradnje, asertivne komunikacije i međusobnog razumevanja, team building gradi pozitivnu korporativnu kulturu, unapređuje radnu atmosferu i podstiče produktivnost zaposlenih.

Ova praksa predstavlja investiciju u ljudski kapital i dugoročni uspeh organizacije.

Kroz pažljivo planiranje i sprovođenje raznovrsnih aktivnosti, od timskih igara do radionica asertivne komunikacije, kompanije mogu jačati povezanost među svojim zaposlenima, pružajući prostor za lični i timski rast.

Važno je sprovesti team building sa strateškim pristupom, prilagođavajući ga specifičnim potrebama i ciljevima organizacije, kako bi se osigurala dugoročna efikasnost ovih aktivnosti.