Web dizajn bez stresa – najbolji alati za dizajnere

U sveprožimajućoj i brzorastućoj IT industriji 21. veka, uspeh vašeg projekta uglavnom neće zavisiti samo od veštine izabranog dizajnera – neophodan je takođe dobar i efikasan program za dizajn. Stoga, pokušaćemo da predstavimo neke od najpopularnijih dizajnerskih programa koji su od pomoći da se dobiju originalni i atraktivni web sajtovi.

Poslednje ažuriranje

11. septembar 2023.

Podeli

web dizajn

U obilju alata za dizajn, dizajneri mogu da izaberu onaj koji najviše odgovara njihovim, ali i potrebama klijenata. Imati pri ruci prave dizajnerske alate, može napraviti ključnu razliku između kolaborativnog, efikasnog i besprekornog toka dizajna, sa jedne strane, i sporog, neproduktivnog i nemaštovitog dizajna, sa druge. Izdvojili smo u nastavku glavne favorite među dizajnerima, ali i klijentima.

1. Figma

U ranoj fazi svog razvoja, Figma se izdvojila od ostalih kao vodeći kolaborativni alat, koji omogućava da više korisnika rade na istovetnoj dizajnerskog datoteci, u isto vreme. Dodatna prednost Figme jeste što ona predstavlja web aplikaciju, stoga niste u obavezi da je preuzimate na kompjuter, i može da se koristi na svim platformama, obuhvatajući Windows, macOS i Linux. 

Ugrađeni prototip omogućava dizajneru da kreira interaktivne i animirane prototipe bez potrebe za dodatnim alatima. Naravno, postoji opcija nadogradnje na profesionalni nivo, uz odgovarajuću doplatu, gde ćete dobiti neograničen pristup svim Figma alatima, sjajnom responzivnom dizajnu i naprednoj analitici.

Prednosti:

 • velike mogućnosti za kreiranje prototipova i mockup-ova aplikacija, wireframe-ova, animacija i uopšte celokupnog dizajna korisničkog interfejsa;
 • laka za korišćenje uz brzo i jednostavno deljenje datoteka;
 • kolaborativna, tj. odlična za rad više zainteresovanih strana u procesu dizajna, omogućavajući neograničeno komentarisanje i editovanje nacrta u besplatnoj verziji (projekti su ograničeni na plaćenu verziju);
 • mogućnost saradnje u realnom vremenu.

Nedostaci:

 • besplatna, starter verzija ima svoja ograničenja u radu – ona može sačuvati samo one promene dizajna koje nisu starije od 30 dana. Dakle, sve prethodne izmene u dizajnu koje ste pravili biće automatski izbrisane i neće vam biti dostupne; 
 • internet konekcija je neophodan uslov korišćenja, te može doći do problema sa performansama ukoliko je slabija Internet konekcija.

Ako uživate u energičnom i zajedničkom procesu rada, koji je lak za deljenje ali i dostupan na svakom operativnom sistemu, Figma je pravi program za sve: kompanije, dizajnere i klijente.

 

2. Sketch

Sketch je veoma popularan alat za web dizajn, s tim što je važno naglasiti da je dostupan isključivo za macOS operativni sistem. Poseduje veliki broj dodatnih komponenti, uključujući integracije sa InVision, Zeplin, Marvel, Principle, etc, što dodatno olakšava proces dizajna.

Sketch se posebno ističe u okviru dizajnerske zajednice budući da je baziran na naprednoj vektorskoj grafici, koja pomaže u razvoju dizajna interfejsa i prototipova. Odlikuje se inovativnim pristupom dizajna ekrana i poseduje sjajne karakteristike kao što su umetničke table (artboards), simboli, opcije deljenja sadržaja i tome slično.

Prednosti:

 • Sketch je intuitivan i lak za korišćenje, poseduje čist i jednostavan ekran;
 • pokriva sve faze dizajnerskog procesa, od wireframe-ova do prototipa;
 • pogodan je za integraciju sa mnoštvom dodatnih komponenti.

Nedostaci:

 • od nedostataka možemo izdvojiti činjenicu da Sketch nema besplatnu verziju (besplatan je samo probni period); 
 • pogodan je samo za macOS operativni sistem;
 • opcije kolaborativnosti nisu potpuno razvijene, pa je neophodno integrisati dodatne alate.

3. Adobe XD

Kao što samo ime nagoveštava, Adobe XD nam dolazi iz Adobe porodice, te dolazi automatski u okviru Adobe Creative Cloud paketa pretplate, ali se može kupiti i posebno.

Adobe XD je prvenstveno bio namenjen Windows korisnicima, budući da je Sketch, kako smo ranije naglasili, dostupan samo na macOS operativnom sistemu. Međutim, mnogi dizajneri koji čak koriste macOS su prešli na Adobe XD ili zato što su već bili pretplatnici Creative Cloud paketa ili zato što su prosto zadovoljni celokupnim iskustvom i funkcijama koje ovaj program nudi. 

Ukoliko ste iskusan korisnik Sketch-a, prijaće vam ukupno bolji interfejs Adobe XD-a, kao i jedinstvene XD funkcije. Takođe, ako ste generalno dugogodišnji korisnik Adobe paketa, svakako će vam rad u poznatom okruženju biti prijatan i jednostavan. Adobe XD poseduje i jedinstvenu podršku za glasovni prototip (voice prototype), koja omogućava dizajnerima da budu uključeni u početne stadijume građenja aplikacija koje se aktiviraju glasom. Kada je reč o nedostacima, Adobe XD ne nudi podršku za dodatne komponente, što predstavlja jedan od najvećih problema za dizajnere. 

Prednosti:

 • Adobe XD dostupan je na operativnom sistemu Windows i  macOS, a dostupan je i kao mobilna aplikacija za Android i iOS;
 • nalazi se u okviru Creative Cloud paketa i nudi rad u poznatom Adobe okruženju;
 • voice prototype opcija.

Nedostaci:

 • ne nudi podršku za dodatne komponente, u čemu prednjači Sketch.

Izbor Cubes dizajn tima:

„Naš izbor je Figma. Razlozi su brojni: zahvaljujući izrazito visokom stepenu intuitivnosti korišćenja, nudi nam najviše mogućnosti za jednostavan dizajnerski proces. Veoma je laka za korišćenje, nema crash-ova, dok je rad na animacijama olakšan i intuitivan. Figma poseduje odlične opcije kolaborativnosti, što olakšava rad. Takodje, omogućava komentarisanje i editovanje jednog projekta od strane više ljudi, i to u realnom vremenu. Figma nudi obilje dodatnih materijala, resursa i komponenti, kao i dugoročnu pomoć i korist od celokupne Figma zajednice. Cubes tim je definitivno Figma tim.“

Zaključak

Dakle, nije rešenje odabrati alat za dizajn koji je najpopularniji ili najskuplji, već onaj koji je pravi za vas i vaše potrebe. Najbolje je opredeliti se za alat koji podržava vaše poslovanje i vaš dizajnerski tim.  Stoga, važni aspekti konačnog odabira jesu vaše lične preferencije, kao i realna procena vaših postojećih tehničkih mogućnosti. U tome vam mogu pomoći sledeća pitanja koja će vas usmeriti u dobrom pravcu:

 • Sa kolikim budžetom raspolažete? Ukoliko imate ograničen budžet, možda ćete se fokusirati na besplatnu ili znatno jeftiniju opciju.
 • Koji nivo iskustva imate? Ukoliko ste početnik, možda ćete poželeti da izaberete softver koji ima raspoložive tutorijale i korisničku podršku. 
 • Koliko fleksibilnosti vam je potrebno? U zavisnosti od odgovora, izabraćete programe koji nude više ili manje mogućnosti za samostalno prilagođavanje dizajna sopstvenim potrebama.

Bez obzira na to koji softver za web dizajn odaberete, najvažnije je imati na umu da izabrani softver treba da podrži vaš brend i ostvarenje biznis ciljeva, da se efikasno prilagodi vašim potrebama, a sve to u okviru raspoloživog budžeta.