Profesionalne fotografije – ključ za povećanje poseta sajtu!

Fotografije na sajtu ne samo da privlače pažnju, već i pomažu u prenosu priče, vrednosti i proizvoda na jasan i emotivan način. Profesionalne fotografije doprinose estetici sajta i unapređuju ukupno korisničko iskustvo. U ovom tekstu istražićemo kako pravilno koristiti fotografije na vašem websajtu - gde ih postavljati, kako ih nabaviti i ključne preporuke za maksimalni uticaj.

Poslednje ažuriranje

12. mart 2024.

Podeli

fotografije za sajt

Kvalitetne fotografije igraju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog utiska kod posetilaca vašeg websajta.

Fotografije na websajtu ne samo da privlače pažnju, već i pomažu u prenosu priče, vrednosti i proizvoda na jasan i emotivan način. Profesionalne fotografije doprinose estetici sajta i unapređuju ukupno korisničko iskustvo.

U ovom tekstu istražićemo kako pravilno koristiti fotografije na vašem websajtu – gde ih postavljati, kako ih nabaviti i ključne preporuke za maksimalni uticaj.

 

Na koja mesta na sajtu je potrebno postaviti fotografije?

 

Fotografije igraju jednu od ključnih ulogu u privlačenju pažnje posetilaca i prenošenju poruka. Dobrodošle su na gotovo svim delovima sajta, ali postoji nekoliko ključnih pozicija gde su one neophodne kako bi efikasno doprinele korisničkom iskustvu.

Pravilno pozicioniranje i odabir fotografija u skladu sa svrhom i ciljevima svakog dela sajta značajno doprinosi korisničkom iskustvu i uspešnosti online prisustva.

Evo na kojim pozicijama je preporučljivo postaviti fotografije:

Naslovna strana: Postavite upečatljivu sliku koja odražava srž vašeg brenda i momentalno privlači pažnju
Stranice sa proizvodima: Koristite kvalitetne slike proizvoda kako biste potencijalnim kupcima pružili detaljan uvid.
Blog postovi: Unapredite tekst s relevantnim slikama koje ilustruju vaše poruke i čine čitanje prijatnijim.
Stranica “O nama” : Delite autentične slike vašeg tima i radnog okruženja kako biste izgradili lični kontakt s posetiocima.
Galerije i portfolio: Kreirajte sekcije s najboljim radovima ili proizvodima kako biste impresionirali svoju publiku.

 

profesionalne fotografije

 

Kako nabaviti fotografije za sajt?

Vaše fotografije za sajt

Kada je u pitanju vizuelni identitet vašeg websajta, ništa ne može nadmašiti jedinstvenost sopstvenih fotografija.

Ako već posedujete kvalitetne fotografije, možete ih iskoristiti na različite načine da dodate lični pečat svom sajtu. Ove fotografije odražavaju autentičnost vašeg brenda i stvaraju povezanost sa posetiocima. Takođe, fotografije tima, radnog prostora ili procesa proizvodnje doprinose ličnom tonu. Sopstvene slike mogu biti dragocen dodatak blog postovima, ali i objavama na društvenim mrežama.

Angažovanje fotografa za profesionalne fotografije za sajt

U današnje vreme, većina kompanija ima nekoga unutar svog tima ko je zadužen za fotografisanje, ili je bar entuzijasta kada je reč o tome. Često se prave fotografije za društvene mreže ili internu upotrebu, ali kada je u pitanju sajt, nekad te fotke jednostavno ne daju željeni profesionalni izgled. U takvim situacijama, angažovanje stručnjaka za fotografisanje postaje ključno.

Evo nekoliko kategorija gde profesionalne fotografije mogu doneti značajne koristi:

1. Slike proizvoda – Ovo je od izuzetne važnosti za online prodaju. Profesionalni fotograf može uhvatiti detalje, teksturu i estetiku vaših proizvoda, čineći ih privlačnijim potencijalnim kupcima. Pravilno osvetljenje i pozadina ključni su za isticanje karakteristika proizvoda.

2. Portreti ljudi – Fotografije zaposlenih dodaju lični i ljudski element vašem sajtu. Ove slike pomažu u izgradnji poverenja sa posetiocima tako što ih upoznaju sa ljudima iza brenda.

3. Kampanje – Za posebne marketinške kampanje profesionalne fotografije su ključne za stvaranje atraktivnog i efikasnog materijala. Kvalitetne fotografije kampanja mogu privući pažnju posetilaca i podstaći ih na akciju, kao i ojačati vaš brend.

4. Događaji – Prisustvo profesionalnog fotografa na događajima ili svečanostima može zabeležiti ključne trenutke na način koji će se dugo pamtiti. Kvalitetne fotografije mogu dodati vrednost vašem događaju i omogućiti vam da delite te trenutke sa vašom publikom na sajtu.

Stock fotografije za sajt

Stock fotografije predstavljaju baze profesionalnih fotografija, koje možete preuzeti na internetu, a mogu se preuzeti besplatno ili uz pretplatu, odnosno plaćanje naknade umetnicima koji su ih napravili za korišćenje fotografije. Dakle, vi kao korisnik kupovinom stičete prava da legalno koristite slike na različite načine, pri čemu autor zadržava autorska prava na svoj deo.

Mnogi repozitorijumi sa fotografijama imaju konkurentne cene, često nude popuste stalnim članovima, specijalne akcije, itd. Dakle, ukoliko nemate dovoljno sredstava da unajmite profesionalnog fotografa, ili su vam odmah potrebne fotografije – stock baze fotografija su pravo mesto za vas.

Takođe, ukoliko su vam potrebne fotografije koje pokrivaju opšte teme ili koncepte, poput prirode, poslovnog okruženja itd. stock biblioteke pružaju širok izbor, a posebno su pogodne za stranice sa blog tekstovima, banere, prateće stranice websajta i sl.

Neki od popularnih premium sajtova za preuzimanje stock fotografija su Shutterstock, iStockphoto, 123rf itd.

Brojni su i sajtovi sa kojih možete preuzeti besplatne stock fotografije, poput: Unsplash, Pexels, Pixabay, Rawpixel itd.

 

Sajt za stock fotografije.

 

Fotografije na Sajtu – Prava i Odgovornosti

Kada je reč o pravima korišćenja fotografija na sajtu, važno je da se razume razlika između različitih vrsta fotografija i kako ih pravilno koristiti kako biste izbegli povrede autorskih prava.

Sopstvene fotografije – Ako koristite svoje slike, automatski imate autorska prava na njih. Ipak, preporučuje se jasno isticanje da su slike vlasništvo vaše kompanije.

Angažovanje profesionalnog fotografa – U slučaju da ste angažovali profesionalnog fotografa, razgovarajte o pravima pre upotrebe slika. Većina fotografa automatski zadržava autorska prava na svoje radove, pa će vam možda biti potrebno dozvola za korišćenje na sajtu.

Stock fotografije – Kada koristite stock fotografije, pažljivo pročitajte uslove korišćenja. Neki stock servisi mogu zahtevati pominjanje autora ili plaćanje licence za komercijalnu upotrebu.

Korišćenje slika bez odgovarajuće dozvole može dovesti do pravnih problema. Fotografi ili vlasnici autorskih prava imaju pravo da pokrenu pravne postupke, uključujući tužbe.

 

Kako osigurati autorska Prava na fotografije?

Pisanje Ugovora – Ukoliko angažujete profesionalnog fotografa, razmislite o potpisivanju ugovora koji reguliše autorska prava i uslove korišćenja.

Provera Uslova Stock Fotografija – Pažljivo pročitajte uslove korišćenja prilikom preuzimanja stock fotografija. Razmotrite kupovinu licenci za komercijalnu upotrebu ako je potrebno.

Pravna Savetovanja – Ukoliko niste sigurni oko pravnih aspekata, konsultujte se s advokatom specijalizovanim za intelektualnu svojinu kako biste osigurali da ste u potpunosti pokriveni.

 

Ne zaboravite – redovno dodavanje novih slika pomaže u očuvanju interesovanja posetilaca i održava sajt aktuelnim. Cubes profesionalna preporuka jeste da kombinujete sopstvene i stock fotografije i da ih koristite na odgovarajućim pozicijama koje smo naveli u ovom tekstu. Uvek budite spremni da prilagodite svoj pristup u skladu sa promenama brenda, tržišta ili tehnologija i vodite računa o autorskim pravima pre postavljanja nove fotografije na vaš sajt.